Ach Berlijn

Afgelopen weekend waren we in Berlijn – een beetje voor mijn (slik) 35e verjaardag, een beetje voor het concert van Bob Dylan (ja, ik ging dus weer mee) waar Steven graag heen wilde en ook omdat het gewoon lekker is om er een weekendje samen erop uit te gaan.  Eigenlijk deden we niet eens zo veel afgelopen weekend. Althans, we bezochten geen musea of historische gebouwen. We liepen er wel langs – maar naar binnen hoefden we eigenlijk niet; de meeste hebben we al wel van binnen gezien in een van onze eerdere trips naar Berlijn. We liepen dus wel veel – van West (Kurfurstendamm) naar Oost (Unter den Linden) bijvoorbeeld en op die weg liepen we door het park Tiergarten – waar ik verzuchtte dat ik dat eigenlijk wel mooier vind dan Central Park. Niet veel later merkte ik op dat ik misschien wel liever naar Berlijn ga dan naar New York – al was het maar vanwege de reistijd naar New York.

Wat het dan is dat Berlijn zo bijzonder maakt? Voor mij is dat de volkomen eigen sfeer in iedere wijk en hoe iedere wijk daarin ook weer anders is dan de anderen, een soort stadjes op zichzelf die tot een geheel zijn geworden. De verschillen tussen de voormalige DDR en BDR stukken worden echt wel kleiner – maar je ziet ze nog wel. Het is een stad die door het (ver)bouwen in beweging is en blijft – nu wordt er in alle grote steden wel gebouwd, maar in Berlijn staat naar mijn idee de halve stad in de stijgers en wordt overal gesloopt en gebouwd. Je hebt er super moderne gebouwen, maar tegelijkertijd ook gebouwen met een lange historie. Het idee dat je nu van West naar Oost kunt en weer terug vind ik nog altijd heel bijzonder – zeker op de plekken waar je nog resten van de muur ziet. De allereerste keer dat we in de stad waren gingen we naar de Gedenkstätte Berliner Mauer aan de Bernauerstrasse; heel indrukwekkend. Ook al ga je niet (opnieuw) naar al die plekken, het gevoel dat het een stad is met een belangrijke rol in de geschiedenis is eigenlijk vrijwel overal aanwezig.

We kregen natuurlijk ook veel tips van mensen over wat we moesten doen – maar die hebben we geloof ik allemaal genegeerd 😉 Het voelt daarom raar om zelf wel een tip te geven, maar ik doe het toch. Als je naar Berlijn gaat, loop dan zo veel als je kunt (pak dus niet altijd de U- of S-Bahn) en kijk goed om je heen. Maakt niet uit waar je loopt – eigenlijk is overal wat te zien. Kun je niet lang lopen? Ga dan fietsen – we kregen namelijk de tip dat je makkelijk fietsen kunt huren in Berlijn en ook dan zie je natuurlijk veel.

Advertenties

Over Astrid

Schrijfster, (freelance) content ontwikkelaar en manager, fanatiek lezer, fan van kaartjes, eigenaar van webshop Cardcetera en tekstbureau Flytande, vrouw, zus, dochter, vriendin, hobby kok, dol op post, levensgenieter, hardloopster. Al deze onderwerpen komen (uiteindelijk) vast aan bod in een of meerdere blog berichten.
Dit bericht werd geplaatst in Foto´s, Toeristische activiteiten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ach Berlijn

  1. Geweldige stad Berlijn! Ook wij zijn gek op Berlijn… Een heerlijke relaxte stad naar mijn gevoel! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s