Chinees koken voor beginners – de recepten

Het was dus wel echt een cursus Chinees koken voor beginners – volgens Zijiao zijn het de gerechten die je thuis zou maken – in restaurants zijn ze mogelijk wel iets ingewikkelder cq worden er meer ingrediënten gebruikt. Daarom maakten we meteen 4 gerechten in plaats van 1 🙂 Belangrijke principes: knoflook niet persen maar snijden – mag best in grove plakken. En sojasaus wordt vooral voor de kleur gebruikt van de gerechten – ook wel een beetje voor smaak, maar je gebruikt dus zoveel als nodig om het gerecht een beetje kleur te geven, niet meer dan dat. Verder alles naar smaak – dus houd je van pittig, voeg dan veel verse groene peper toe en veel knoflook. Beetje experimenteren dus met de smaak – er is helemaal niets afgewogen.

1. Roerei met tomaat
Klinkt niet echt Chinees hè? Het heeft ergens wel wat weg van een simpele versie van Fou Jong Hai.

Ingrediënten: 2 eieren, 2 tomaten (beetje harde), zoute, sojasaus, verse gember, knoflook en bieslook

IMG_8057Eieren klutsen, tomaten halveren en dan weer halveren. Eieren zachtjes bakken in olie (niet bruin laten worden), roerei in stukjes van maken tijdens het gaar laten worden. Als ze gaar zijn uit de pan halen en even op een bord leggen. Dan de tomaat zakjes bakken – moet geen prut worden. Vervolgens de knoflook en gember, die je hebt kleingesneden, toevoegen en even meebakken. Heel klein beetje sojasaus erbij – de heldere variant. Gaat meer om de kleur dan om de smaak. Dan ei er weer bij doen en goed omroeren. Zout naar smaak toevoegen. Vervolgens bieslook, die ook is kleingesneden, erbij doen – et voila, klaar. Je eet dit met rijst – eet je liever mie, dan kun je de tomaat wat langer bakken, zodat het wat meer op een saus lijkt.

2. Varkensvlees met tofu en selderij
Ja, vlees en tofu samen dus.  De sterke drank wordt gebruikt om de geur van het vlees af te halen volgens Zijiao.

Ingrediënten: varkensvlees, gerookte tofu, selderij, knoflook, gember, groene peper, zout, sojasaus, sterke doorzichtige drank (wij gebruikten Kirschwasser – er is een Chinese variant, maar die konden we niet krijgen. Moet sterk en redelijk neutraal van smaak zijn)

IMG_8065Varkensvlees en tofu in reepjes snijden, net als de selderij, gember en knoflook. Bak het varkens zachtjes aan in een ruime hoeveelheid olie. Voeg een klein beetje van de sterke drank toe. Voeg vervolgens knoflook, gember, groene peper en zout naar smaak toe en bak dit nog even aan. Vervolgens de selderij toevoegen en nog even meebakken. Sojasaus toevoegen – gaat wederom meer om de kleur dan om de smaak. Afhankelijk van hoe zacht je de selderij wil hebben nog even door laten garen. Dan dit alles uit de pan halen en de tofu apart bakken, in voldoende olie zodat deze niet droog wordt. Als de tofu warm is, de overige ingrediënten weer toevoegen en alles mengen.

3. Varkensvlees met zwarte paddenstoelen en paprika
Wij gebruikten gedroogde zwarte paddenstoelen, maar als je die niet kunt vinden (de toko heeft ze waarschijnlijk, de Nederlandse vertaling is zwarte schimmel – klinkt vies maar is lekker!) kun je ook verse kastanjechampignons gebruiken.

Ingrediënten: varkensvlees, rode paprika, zwarte gedroogde champignons, verse gember, knoflook, sojasaus, zout, sterke doorzichtige drank

Varkensvlees en paprika in reepjes snijden. Varkensvlees zachtjes bakken in olie, beetje van de sterke, kleurloze drank erbij en vervolgensIMG_8076 sojasaus toevoegen – voor de kleur vooral, dus niet te veel. Dan paprika, knoflook en gember toevoegen, plus zout naar smaak. Alles uit de pan halen. Dan de champignons bakken. Gebruik je de gedroogde, zorg dan dat je ze vast voorbereid hebt (weken). Bakken en mogelijk wat water toevoegen. Ze moeten zacht worden, dus eventueel ook even deksel op de pan doen. Zijn de champignons klaar (proeven), dan de rest weer toevoegen en alles mengen en opnieuw warm maken. En weer een gerecht klaar!

4. Kip met groene peper
Hiervoor moet je wel een goed hakmes hebben – wat wij dus niet hebben 🙂

Ingrediënten: 2 drumsticks, 2 groene pepers, verse gember, knoflook, sojasaus, sterke doorzichtige drank

IMG_8099Hak de drumsticks in kleine stukjes en bak dit in ruim olie – inclusief de botten dus! Dit moet op een wat hoger vuur, zodat het vel knapperig wordt. Ook hier weer een beetje van de sterke drank erbij doen. Als de kip goed aangebraden is, knoflook en gember toevoegen, plus weer sojasaus voor de kleur. Vervolgens flink groene pepers erbij – 2 vond ik zelf wel wat scherp, maar Steven vond het erg lekker zo. Dan even goed doorbakken, tot de kip goed gaar is.

Dit alles eet je vervolgens uit de bakjes waarin je de gerechten hebt warm gehouden (je maakt ze 1 voor 1, allemaal in dezelfde pan die je wel tussendoor steeds schoonmaakt) met stokjes, de rijst gaat in een apart kommetje erbij (ieder een eigen kommetje). Witte wijn is aanbevolen, maar rood kan ook prima 🙂

Advertenties

Over Astrid

Schrijfster, (freelance) content ontwikkelaar en manager, fanatiek lezer, fan van kaartjes, eigenaar van webshop Cardcetera en tekstbureau Flytande, vrouw, zus, dochter, vriendin, hobby kok, dol op post, levensgenieter, hardloopster. Al deze onderwerpen komen (uiteindelijk) vast aan bod in een of meerdere blog berichten.
Dit bericht werd geplaatst in Ditjes en datjes, Foto´s, Hobby, Recepten en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Chinees koken voor beginners – de recepten

  1. Pingback: Chinees koken voor beginners – het verslag | Met een wetenschapper de Duitstalige wereld in

  2. Els zegt:

    Ohhh wat klinkt dat allemaal lekker!! En simpel ook! Lijkt me zeker de moeite waard om eens te maken 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s